POTREBNO:
Za 4 patišpanja:
16 belanaca
16 kašika šećera
16 kašika mlevenih lešnika
4 pune kašike brašna
Za fil:
16 žumanaca
350 gr šećera u prahu
2 bele milka čokolade
300 gr maslaca
100 gr sitno seckanog lešnika
I još treba:
300 ml slatke pavlake
1 čaša kisele pavlake
1 nugat milka čokolada
2 kašike šećera u prahu
300 gr višanja
PRIPREMA :
Izmiksati
malo 4 belanca, zatim dodati 4 kašike šećera i sve zajedno izmiksati.
Dodati 4 kašike mlevenih lešnika i punu kašiku brašna, zatim varjačom
lagano promešati. Smesu sipati u okrugli pleh veličine 28 cm. Peći u
zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12 minuta ili zavisno od vaše rerne. Tako
spremiti i preostala tri patišpanja.
Fil: Žumanca i šećer
skuvati na pari. U vreo fil dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se
ne istopi, zatim ohladiti fil. Maslac izmiksati i sjediniti sa ohlađenim
filom, zatim dodati sitno seckani lešnik i promešati.
Prvi
patišpanj premazati 1/3 fila, zatim staviti polovinu isceđenih višanja, a
onda i polovinu umućene slatke pavlake. Staviti drugi patišpanj,
premazati ga 2/3 fila, zatim ostatkom slatke pavlake. Nugat čokoladu
istopiti, zatim sjediniti sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu. Sve
dobro promešati da se dobije glatka smesa. Staviti treći patišpanj i
njega premazati sa ovim filom od kisele pavlake i čokolade. Preko njega
staviti ostatak višanja. Ostavite tortu 10-15 minuta u frižider na
hlađenje, zatim je izvadite i premažite sa ostatkom prvog fila i
preklopite sa četvrtim patišpanjem.
Prijatan tek !!
Nema komentara:
Objavi komentar